Zdrava i pravilna ishrana jedan je od osnovnih nedostataka današnjice. Veliki broj ljudi većinu svog dana provede u kancelariji, u stresnom okruženju i sa malo vremena da razmišlja uopšte o hrani a kamoli o nepravilnosti i kvalitetu njenog unošenja. Zato dozvolite da vas pokrenemo.
Svima koji vode računa o sebi i kvalitetu hrane koju jedu, koji vole nova jela i ukuse, koji žele hranu spremljenu sa puno ljubavi, upućujemo poziv da nas kontaktirate.
Naša kuhinja koristi različite moderne načine termičke obrade namirnica, naš jelovnik je sastavljen tako da obezbjeđuje sve ono što je neophodno za vaš organizam kombinovanjem raznih kuhinja, internacioinalne, nacionalne, makrobioticke i hrono kuhinje.
SLOŽENE MASTI
Složene masti su jedan od osnovnih hranljivih sastojaka hrane, makronutrijenata, doprinose oporavku našeg tijela i snažnom imunitetu. Imaju gradivnu ulogu u radu ćelijske membrane, a odličan su izvor energije i neophodne su za hormonski balans. Iz tog razloga, zasićene masti ne treba izbjegavati.
PROTEINI
Proteini su gradivni elementi neophodni za rast i regeneraciju svih živih ćelija. Sadrže esencijalne i neesencijalne amino kiseline. I dok ne esencijalne amino kiseline tijelo proizvodi samostalno, esencijalne se unose hranom. Regulišu nivo šećera u krvi, odlični su za izgradnju mišićne i koštane mase, usporavaju starenje i produžuju zivotni vijek, ali i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.
JAJA
Jaja slobodno možemo nazvati super hranom jer su jedna od nutritivno najbogatijih namirnica. Ne samo da imaju malo kalorija, bogat su izvor proteina i prepuna su sastojaka kao što su vitamin D, B12 i selen. Gvožđe u žumancetu jajeta adekvatno je gvozđu u mesu, a bjelance uopšte ne sadrzi holesterol pa se smatra dobrim izvorom bjelancevina.
ACAI
Acai je jagodičasti voćni plod koji je u poslijednjoj deceniji dobio status SUPER HRANA. Plod je visokog palminog drveta koje raste na područiju Centralne i Južne Amerike. Acai ima impresivna nutritivna svojstva, jak je antioksidant, bogat je vlaknima, monozasićenim i omega 3 kiselinama, dobar je izvor vitamina A i proteina. Dobar je za zdravlje srca, oporavak mišića poslije fizičke aktivnosti, povećanje nivoa testosterona, kao i za mršavljenje. Acai se može konzumirati u sokovima i hrani, preporučena dnevna doza je 1-2 kasike.
CRNI PASULJ
Crni pasulj se preporučuje onima koji imaju probleme sa reproduktivnim organima (npr. Prilikom liječenja sterilnosti kod muškaraca), bolova u lumbalnom dijelu kičme, kao i bolovima u zglobovima i koljenima. Crni pasulj sadrži proteine u velikim količinama, biljna vlakna i masti, biljne hormone, vitamine B1, B2, E, flavanoide, gvožđe, glukozu, kalijum, magnezijum, kalcijum, cink,f osformineralne soli, pektrin, lecitin, proteine, ugljene hidrate, fosfor i selen.
MAKA
Maka je biljka porijeklom iz područija Anda, teritorija Perua. Maka povoljno utiče na endokrin sistem i reguliše rad hormona, pozitivno djeluje na neplodnost i potenciju, nesanicu, tegobe koje prate Pms, menopauzu, stvaranje mišicne mase kao i na normalno regulisanje metabolizma. Zbog ovih blagodeti koje pruža čovijeku, jasno je zasto je svrstan u SUPER HRANU.
SIROVI KOLAČI
Sirovi kolači se prave od orašastih plodova i voća, puni su kalcijuma i magnezijuma, zbog prirodne slatkoće samih sastojaka nije neophodno dodavati zaslađivače, ali ako se dodaju tu su med, agavin sirup i stevija. Mi peferiramo agavin sirup da bi u našim kolačima uživali i vegani.
HELJDA
Heljda je bogata magnezijumom koji opušta krvne sudove, smanjuje krvni pritisak, pospješuje cirkulaciju i pomaže da se hranljive materije prenose kroz organizam.
BATAT
Batat obiluje velikom količinom vitamina A koji se nalazi prvenstveno u obliku beta karotena. Beta karoten aktivno učestvuje u regeneraciji kože, takođe štiti kožu od loših uticaja uv zraka i potiče stvaranje melanina, pigment koji našoj koži daje boju. Batat ima nizak glikemijski indeks što pomaže pri regulisanju šećera u krvi i kao takav je prikladan za dijabetičare.
INTEGRALNI PIRINAČ
Integralni pirinač je nerafinisani to jest neoljušten što znaci da zadržava dio spoljnog sloja i klicu koji su industrijskim procesima otklonjeni bijelom pirinču. U tom procesu mljevenja i poliranja pirinač gubi čak 70-90 posto svojih B vitamina kao i velike količine fosfora, magnana i gvožđa. Sadrži minerale poput magnana, koji je veoma važan za normalno funkcionisanje našeg organizma. Mangan igra značajnu ulogu u formiranju vezivnog tkiva, sprečavanju stvaranja trombova, jačanju kostiju. Pored toga, mangan pomaže organizmu pri apsopciji nutritijenata poput tiamina, askorbinske kiseline, biotina i vitamina B8. U jednoj šolji skuvanog int. pirinca, se nalazi čak 88 procenata preporučenog dnevnog unosa magnana.
ORAŠASTI PLODOVI
Orašasti plodovi i sjemenke su sjajna grickalica, lako ih možemo spakovati i ponijeti van kuće, ali ih jos više volimo zato što od njih možemo da pravimo različite zamijene za mliječne proizvode, kao i veganske namaze, prelive, putere ili majonez. Sadrže zdrave masti, omega 3 masne kiseline, vitamine, biljne stereole i aminokiselinu L-arginin.
SPANAĆ
Spanać spada među nutritivno najvrijednije namirnice, namirnice sa najviše minerala u sebi, obiluje velikom količinom vitamina C i beta karotena. Odličan je za održavanje zdravlja kostiju, zaštitu od kancerogenih i kardio vaskularnih bolesti. Ne preporučuje se bubreznim bolesnicima.
LOSOS
Losos je bogat zdravim omega 3 masnim kiselinama koje pomažu boljem radu mozga, pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska i holesterola. Ima i efekat antidepresiva. Omega 3 masne kiseline iz ove ribe postiče proizvodnju kolagena i vlakna elastika u koži koji doprinosi mladolikom izgledu kože i zato sa razlogom spada u SUPER HRANU.
INDIJSKI ORAH
Indijski orah je odličan izvor gvozđa, magnezijuma i zdravih masti. Zato vam danas predlažemo da napravite namaz od indisjskog oraha kod kuće i tako uvijek imate pri ruci dnevnu dozu ovog orašastog ploda.
Potrebno vam je:
- 500gr indijskog oraha
- 1 kasika kokosovog ulja
- štapić vanile
- so
ZOODLE
Zoodle su noodle od tikvica,odlicna nisko kaloricna i zdrava alternativa za sve ljubitelje jela od tjestenine.Tikvice obiluju vitaminom C selenom,uticu na izbacivanje vode i stetnih materija iz tijela.
ZELENA MAGNA
Sok lisca mladog ječma, povoljno djeluje kod povišenog holesterola, srčanih tegoba, dijabetesa, povišene sedimentacije, slabe probave.
SJEME KOPRIVE
Sjeme koprive ima visok sadržaj vitamina A, B12, E, koristi se kod anemije, čisti krvne sudove, jetru, bubrege, jača imunitet, reguliše nivo gvozđa.
PARADAJZ
Preporucuje se dijabetičarima, trudnicama i djeci. Dobro djeluje na srce i krvotok, snižava krvni pritisak. Sadrži kalijum, magnezijum, natrijum, kalcijum, gvozđe, jabučnu,limunsku i vinsku kiselinu. Najbogatija je biljka bakrom.
KRASTAVAC
Krastavac je dobar protiv upale kože i sluzokože, njegovane kože lica, lijek protiv groznice. Bogat je vitaminima C i B. mineralima: kalijumom, kalcijumom, fosforom, natrijumom, gvozđem, magnanom, jodom i magnezijumom.
ZELENA SALATA
Dobra je za iskašljavanje, smirenje, apetit, liječenje opekotina od sunca, povoljno djeluje na rast kose. Sadrži C, B1, B2 vitamine, a minerale: kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, gvozđe, magnezijum, bakar, cink, kobalt, hrom, managan, nikl.
ŠPARGLA
Preporučuje se anemičnim osobama i rekonvalescentima. Dobar je lijek protiv suvog kašlja, čireva, oteklina, bolova u nogama. Sadrži vitamine A, B, C a siromašna je bjelančevinama, ugljenim hidratima i mastima.
CVEKLA
Cvekla pomaže pri lijecenju anemije, raznih tumora, reguliše krvni pritisak i smanjuje holesterol. Ekstremno je zdrava za zube i kosti. Sadrži vitamine C, B a minerale: kalijum, natrijum, fosfor, kalcijum, magnezijum igvozđe.
CELER
Celer je dobar za jetru, krvotok, krvni pritisak i dijabetis. Ne preporučuje se trudnicama i osobama koje boluju od upale bubrega. Bogat je eteričnim uljima, masnim uljima, šećerom, celulozom, sumporom a posjeduje i vitamin C.
ŠARGAREPA
Poboljšava vid, podstiče tjelesni razvoj, jača kosti i imunitet. Pomaže kod šećernih bolesti i blagotvorno djeluje na jetru. Primjenjuje se u medicini i kao blagotvoran lijek za očuvanje kože. Bogata je kalijumom, kalcijumom, natrijumom, cinkom, fosforom, gvozđem kao i vitaminima A, B, C, D i E.
KUPUS
Kupus blagotvorno djeluje na čir na želucu, upalu debelog crijeva, opekotine, ubode i slično. Dobar je za kožu, cirozu jetre, zapaljenje bubrega. Sadrži karotin, limunsku i jabučnu kiselinu kao i B1, B2, C vitamin. Dobro je znati ako se skuva nekoliko listova kupusa u šolju mlijeka, dobija se napitak protiv bronhitisa.
BROKOLI
Dobar je protiv bolesti alergija, anemija, astme, bolesti zuba, srca, liječenje raka i nesanice. Sadrži dosta vitamina grupe B a posebno vitamina B9 kao i vitamin C. Od mimerala sadrži kalcijum, gvozđe, magnezijum i sumpor.
KARFIOL
Ne preporučuje se osobama koje imaju problema sa želudcem i crijevima jer karfiol sadrži mnogo celuloze i teško se vari. Bogat je proteinima, bjelancevinama i bijelim uljima. Sadrži vitamine grupe B, H kao i vitamin C. Od minerala sadrži: kalijum, fosfor, sumpor, kalcijum, natrijum, magnezijum, bakar, cink, kobalt, hrom i mangan.
PERŠUN
Peršun obnavlja crijevna krvna zrna, dobar je za bubrege i bešiku, pomaže kod upale prostate, otežanog mokrenja, reume, arttritisa, gojaznosti i celulita. Koristi se pri upali jetre i protiv žutice. Sadrži vitamine C, A i B.
ARTIČOKE
Podstiče rad bubrega, organa za varenje i dobar lijek protiv bolova u bešici. Sadrži A, B, C vitamine a od minerala, kalijum, fosfor, kalcijum, natrijum, magnrzijum, gvozđe, cink i bakar.
TIKVICA
Dobra je za prevenciju srčanog i moždanog udara, regulaciju krvnog pritiska,smanjuje holesterol u krvi. Dobro je znati da može da izazove probleme kod ljudi koji imaju poremećaj sa bubrezima i mokraćnim kanalima. Sadrži vitamin C, folnu kiselinu, karoten, magnezijum i kalijum.
CRNI LUK
Crni luk je dobar djuretik i izuzetno zdrav za dijabeticare, smanjuje krvni pritisak, jača rad srca, širi krvne sudove. Sadrži sumpor, hlor i jod.
PAPRIKA
Paprika je dobra protiv arteoskleroze, bolesti zavisnosti reuma. Ne preporučuje se kod bolesti jetre, gušterace i zeludca. Sadrži vitamine B, C, H, PP, minerale kalcijum, natrijum, magnezijum, bakar, cink, kobalt, hrom, mangan, nikl. Sastoji i dosta bjelančevina, ugljenih hidrata, celuloze i vode.
BORANIJA
Boranija je izuzetno zdrava za dijabetičare, kojima se preporučuje 4-7kg nedeljno. Poboljšava varenje, izlučuje otrovne materije iz organizma. Nije dobra za bolesnike od crijevnih bolesti. Sadrži vitamine C, B1, B2, A, H, E. Minerale: kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvozdje, natrijum, bakar, cink, kobalt, hrom i mangan.
JUICE ILI SMOOTHIE
Đus ili smuti uz pravilnu pripremu i korišćenje isključivo sviježeg voća i povrća, cijeđeni sokovi i smutiji su bogati izvor vitamina, minerala i drugih hranljivih materija. Takođe oni se vrlo brzo absorbuju u organizmu i ne opterećuju probavni sistem.